Ορατή πλέον η έναρξη του χειμώνα - Η πρώτη εκτίμηση για τον καιρό των εορτών

2

 


    Σημαντική αλλαγή είχαμε σήμερα στο σκηνικό του καιρού για την Αττική, με τη θερμοκρασία να παρουσιάζει σημαντική άνοδο (ξεπέρασε τοπικά ακόμα και τους 21 βαθμούς κελσίου!) και τον ήλιο να κάνει ξανά ιδιαίτερα αισθητή τη παρουσία του στον Αττικό ουρανό. Για το πόσο όμως θα κρατήσει αυτή η αλλαγή και πότε πρόκειται να δούμε τον χειμώνα να «κατηφορίζει προς τα εδώ» τα μοντέλα φρόντισαν πλέον να μας δώσουν μια σχετικά ολοκληρωμένη απάντηση. Όλα δείχνουν πως μέχρι στιγμής, ο Δεκέμβρης μοιάζει να είναι αρκετά θερμότερος από τα προηγούμενα χρόνια, όμως υπάρχουν πλέον κάποιες ενδείξεις πως οι υψηλές θερμοκρασίες δεν θα είναι σταθερές μέχρι και το τέλος του μήνα. Ας δούμε αναλυτικά, αρχικά, ποια θα είναι η εξέλιξη του «θερμού κύματος» που διανύει αυτή τη στιγμή η χώρα μας για τις κοντινές ώρες αλλά και ποια θα είναι η προοπτική του καιρού για τα Χριστούγεννα αλλά και τη Πρωτοχρονιά.

   Με λίγες νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αναμένεται να κυλήσει η Παρασκευή στο νομό, ενώ επίσης η πρωινή και βραδινή υψηλή υγρασία (>90%) θα περιορίζει αρκετά την ορατότητα με τοπικές ομίχλες. Σε παρόμοια επίπεδα με τα σημερινά η θερμοκρασία, με τον υδράργυρο στο κέντρο της Αθήνας να κυμαίνεται από 16 - 21 βαθμούς κελσίου. Βόρειοι- βορειοδυτικοί οι άνεμοι μέχρι και το μεσημέρι, ενώ από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιάδες, έντασης κοντά στα 3-4 μποφόρ.

  Παρόμοιο το σκηνικό του καιρού και το Σαββατοκύριακο, με τους νοτιάδες και τις ψηλές θερμοκρασίες να κυριαρχούν στο σύνολο του νομού, όπως επίσης και η απουσία φαινομένων ακόμα και τοπικών. Μέχρι και τους 20-21 βαθμούς κελσίου η θερμοκρασία το Σάββατο και μέχρι 20 βαθμούς περιμένουμε τη Κυριακή.

    Και κάπου εδώ μοιάζει να έρχεται και το τέλος των υψηλών θερμοκρασιών - τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα - με τον καιρό από τη Δευτέρα να παρουσιάζει μεταβολή με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας. Ενδεικτικά, η μέγιστες τιμές για τη Δευτέρα στο κέντρο της Αθήνας, δεν αποκλείεται να μην ξεπερνούν τους 13-14 βαθμούς κελσίου. Με παρόμοια διάθεση θα κυλήσει ο καιρός μέχρι και τα μέσα (τουλάχιστον) της εβδομάδας. 


Ο καιρός των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς 

   Για τον καιρό των Χριστουγέννων, τα πράγματα είναι περίπλοκα. Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία κάνουν λόγο για ήπια Χριστούγεννα αλλά όχι «Πασχούγεννα» όπως πολλοί τα αναφέρουν. Φυσικά στις τόσες μέρες, μια οποιαδήποτε πρόβλεψη δεν θα μπορούσε παρά να είναι άκυρη, όμως η τάση, ΚΑΝΟΝΙΚΑ θα έπρεπε να φαίνεται. Λέω κανονικά, γιατί στην συγκεκριμένη περίπτωση τα καιρικά μοντέλα «παλεύουν» να βρουν το δρόμο τους, αλλάζοντας σενάριο σε κάθε διαφορετική ανανέωση! 

   Παρακάτω ακολουθούν για παράδειγμα δύο μετεωρολογικοί χάρτες του προγνωστικού μοντέλου GFS οι οποίοι για την ίδια μέρα έχουν τεράστιες αλλαγές μετά την απογευματινή ανανέωση.

(Πρωινή πρόγνωση για τα Χριστούγεννα  ---> Πρωινή ανανέωση)


(Πρωινή πρόγνωση για τα Χριστούγεννα  ---> Απογευματινή ανανέωση, περίπου 6 ώρες μετά)


 Μπορούμε δηλαδή να παρατηρήσουμε πολύ μεγάλη αβεβαιότητα ακόμα, κάτι που μας δυσκολεύει ακόμα περισσότερο να δώσουμε την απάντηση για την τάση του καιρού τη Πρωτοχρονιά.


Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και σας ενημερώνουμε για νεότερα!


Δημοσίευση σχολίου

2Σχόλια

  1. Συγχαρητήρια! Επιτέλους ένας σοβαρός προγνώστης με κατανοητά κείμενα και ρεαλιστικές και χρήσιμες πληροφορίες για τον καιρό. Μπράβο σας συνεχίστε να μας ενημερώσετε με την υπευθυνότητα και την συνέπεια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ! Η μετεωρολογία είναι μια επιστήμη που απαιτεί υπευθυνότητα στις προγνώσεις της. Είναι δύσκολη η σωστή πρόβλεψη και πλέον τα καιρικά μοντέλα δεν παραμένουν σταθερά. Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο που μπορώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου