Οι οικονομικές επιπτώσεις από την καταστροφή του περιβάλλοντος θυμίζουν επιπτώσεις... πολέμου

0

 

Μια αύξηση κατά 1 βαθμό Κελσίου στην παγκόσμια θερμοκρασία οδηγεί σε μείωση 12% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Η οικονομική ζημιά που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή είναι έξι φορές χειρότερη από ό,τι θεωρούταν σε παλιότερες εκτιμήσεις, με την παγκόσμια θέρμανση να συρρικνώνει τον πλούτο με ρυθμό σύμφωνο με το επίπεδο των οικονομικών απωλειών ενός συνεχιζόμενου μόνιμου πολέμου, σύμφωνα με έρευνα.

Μια αύξηση κατά 1°C στην παγκόσμια θερμοκρασία οδηγεί σε μείωση κατά 12% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), σύμφωνα με διαπίστωση ερευνητών, μια πολύ υψηλότερη εκτίμηση από αυτή των προηγούμενων αναλύσεων.

Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περισσότερο από 1°C από την προβιομηχανική εποχή και πολλοί επιστήμονες του κλίματος προβλέπουν αύξηση 3°C μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα λόγω της συνεχιζόμενης καύσης ορυκτών καυσίμων.

Μέχρι το τέλος του αιώνα οι άνθρωποι μπορεί κάλλιστα να είναι 50% φτωχότεροι από ό,τι θα ήταν αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή
Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου θα προκαλέσει «απότομες μειώσεις στην παραγωγή, το κεφάλαιο και την κατανάλωση που θα ξεπεράσουν ακόμα και το 50% έως το 2100», σύμφωνα με τον Guardian. Αυτή η οικονομική απώλεια είναι τόσο σοβαρή που «είναι συγκρίσιμη με την οικονομική ζημιά που προκαλείται από έναν μόνιμο πόλεμο», προσθέτει.


«Θα υπάρξει ακόμα κάποια οικονομική ανάπτυξη, αλλά μέχρι το τέλος του αιώνα οι άνθρωποι μπορεί κάλλιστα να είναι 50% φτωχότεροι από ό,τι θα ήταν αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Adrien Bilal, οικονομολόγος στο Χάρβαρντ που έγραψε το έγγραφο με τον Diego Känzig, οικονομολόγο στο Northwestern University.

«Νομίζω ότι ο καθένας μπορούσε να φανταστεί τι θα έκανε με ένα εισόδημα που είναι διπλάσιο από ό,τι τώρα. Θα άλλαζε τις ζωές των ανθρώπων».

Ο Bilal είπε ότι η αγοραστική δύναμη, δηλαδή πόσα μπορούν να αγοράσουν οι άνθρωποι με τα χρήματά τους, θα ήταν ήδη 37% υψηλότερη από ό,τι είναι τώρα χωρίς την παγκόσμια θέρμανση που παρατηρήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια. Ο αριθμός του χαμένου πλούτου θα αυξηθεί κατακόρυφα εάν η κλιματική κρίση βαθύνει.

Κλιματική κρίση όπως πόλεμος
«Ας είμαστε ξεκάθαροι ότι η σύγκριση με τον πόλεμο αφορά μόνο την κατανάλωση και το ΑΕΠ – όλα τα δεινά και οι θάνατοι του πολέμου είναι το σημαντικό πράγμα και δεν περιλαμβάνεται σε αυτή την ανάλυση», είπε ο Bilal. «Η σύγκριση μπορεί να φαίνεται συγκλονιστική, αλλά όσον αφορά το καθαρό ΑΕΠ υπάρχει μια αναλογία εκεί. Είναι μια ανησυχητική σκέψη».

Το έγγραφο τοποθετεί μια πολύ υψηλότερη εκτίμηση για τις οικονομικές απώλειες από την προηγούμενη έρευνα, υπολογίζοντας το κοινωνικό κόστος του άνθρακα, το οποίο είναι το κόστος σε δολάρια της ζημίας που προκαλείται για κάθε επιπλέον τόνο εκπομπών άνθρακα, σε 1.056 δολάρια ανά τόνο. Αυτό συγκρίνεται με ένα εύρος που καθορίζεται από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) που εκτιμά το κόστος σε περίπου 190 $ ανά τόνο.

Ο Bilal είπε ότι η νέα έρευνα λαμβάνει μια πιο «ολιστική» ματιά στο οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής αναλύοντάς το σε παγκόσμια κλίμακα και όχι σε κάθε χώρα μεμονωμένα. Αυτή η προσέγγιση, είπε, αποτύπωσε τη διασυνδεδεμένη φύση των επιπτώσεων των καύσωνα, των καταιγίδων, των πλημμυρών και άλλων επιδεινούμενων κλιματικών επιπτώσεων που βλάπτουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών, μειώνουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων και μειώνουν τις επενδύσεις κεφαλαίου.


Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης θα είναι εκπληκτικά ομοιόμορφος σε όλο τον κόσμο, αν και με τις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα να ξεκινούν από χαμηλότερο σημείο πλούτου. Αυτό θα πρέπει να ωθήσει πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ, επισημαίνει η έρευνα, να αναλάβουν δράση για τη μείωση των εκπομπών θέρμανσης του πλανήτη προς το δικό τους οικονομικό συμφέρον.

Βαρύ οικονομικό κόστος
Ακόμη και με απότομες περικοπές εκπομπών, ωστόσο, η κλιματική αλλαγή θα έχει βαρύ οικονομικό κόστος. Ακόμα κι αν η παγκόσμια θέρμανση είχε περιοριστεί σε λίγο περισσότερο από 1,5 C μέχρι το τέλος του αιώνα, ένας παγκόσμιος συμφωνημένος στόχος που τώρα φαίνεται να έχει ξεφύγει από την επίτευξη , οι απώλειες του ΑΕΠ εξακολουθούν να είναι γύρω στο 15%.

«Αυτό είναι ακόμα σημαντικό», είπε ο Bilal. «Η οικονομία μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται αλλά λιγότερο από ό,τι θα έκανε λόγω της κλιματικής αλλαγής. Θα είναι ένα αργό φαινόμενο, αν και οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές όταν χτυπήσουν».

Το έγγραφο ακολουθεί ξεχωριστή έρευνα που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την οποία τα μέσα εισοδήματα θα μειωθούν σχεδόν κατά το ένα πέμπτο μέσα στα επόμενα 26 χρόνια σε σύγκριση με αυτό που θα ήταν χωρίς την κλιματική κρίση. Η άνοδος της θερμοκρασίας, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι συχνότερες και έντονες ακραίες καιρικές συνθήκες αναμένεται να προκαλέσουν καταστροφή 38 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με την έρευνα.

Πηγή: in.gr

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)