Στα ύψη ο υδράργυρος και τη Τετάρτη - Πότε περιμένουμε αποκλιμάκωση του θερμού κύματος και πότε ''αποχαιρετάμε'' την Αφρικανική σκόνη

0


Με ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας φαίνεται πως θα κυλήσει η υπόλοιπη εβδομάδα, με εξαίρεση τα βόρεια που δεν θα λείψουν κάποιες βροχές ή και καταιγίδες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, ενώ η Αφρικανική σκόνη θα κάνει άλλη μια τελευταία εμφάνιση αύριο Τετάρτη, επηρεάζοντας τα Κεντρικά, τα Νότια αλλά και Ανατολικά τμήματα. Από την Πέμπτη με τη βοήθεια των ανέμων που θα στραφούν σε βόρειους μέτριας έντασης η σκόνη θα  υποχωρήσει πλήρως, ενώ παράλληλα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή αλλά ελαφριά πτώση.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Τετάρτη 22/05/2024:  
Αίθριος θα είναι γενικά ο καιρός με λίγες αραιές νεφώσεις στα νότια που ίσως δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές στην Κρήτη τις προμεσημβρινές ώρες. Τοπικοί όμβροι μικρής διάρκειας ίσως εκδηλωθούν επίσης τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες και στα βόρεια ηπειρωτικά, ενώ τοπικά περιορισμένη θα είναι η ορατότητα κατά τις πρωινές ώρες. Η Αφρικανική σκόνη θα υποχωρεί σταδιακά από τα δυτικά.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι μεταβλητοί 1 με 2 Μποφόρ, ενώ στα νότια ΝΔ έως 5 και από το απόγευμα 6 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν ΒΔ αρχικά ασθενείς 2 με 3 Μποφόρ, ενώ από το απόγευμα θα ενισχυθούν πνέοντας  4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε μικρή άνοδο, θα κυμανθεί στη Βόρεια ηπειρωτική χώρα περίπου από 10 έως 26 με 27°C, στην Κεντρική από 11 έως 31 και στη Νότια από 12 έως 32 και τοπικά 33 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη δε θα ξεπεράσει τους 23 με 25, ενώ στου Αιγαίου θα αγγίξει τους 22 με 24 στο βόρειο πέλαγος και τους 25 με 26 στο υπόλοιπο, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που εκεί θα φτάσει τους 30 με 32°C.

Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Τετάρτη, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά αίθριος με λίγες πιθανές τοπικές νεφώσεις μόνο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις, αρχικά ήπιοι και από το απόγευμα τοπικά ενισχυμένοι, με ένταση που θα φτάνει κατά τόπους τα 4 με 6 Μποφόρ. Η συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα μειωθούν σημαντικά από το μεσημέρι και μετά.


Για Πέμπτη 23/05/2024:
Στα βόρεια θα υπάρξουν από το πρωί νεφώσεις παροδικά αυξημένες που θα δώσουν μέτριας έντασης βροχές ή και μεμονωμένες καταιγίδες αρχικά στο Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο και αργότερα προς το μεσημέρι στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τα όποια φαινόμενα στην ΒΑ ηπειρωτική χώρα θα είναι κατά τόπους έντονα, ενώ δεν αποκλείεται να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά που ίσως δώσουν τοπικούς όμβρους μικρής διάρκειας στα ορεινά.
Οι άνεμοι στα πελάγη μας θα πνέουν Δ-ΒΔ 3 με 5 και στα Νότια τοπικά έως 6 με 7 Μποφόρ καθαρίζοντας σε όλη τη χώρα την ατμόσφαιρα από την Αφρικανική σκόνη. 
Η θερμοκρασία, θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στη Βόρεια ηπειρωτική χώρα περίπου από 07 έως 25 με 26°C, ενώ στη Κεντρική και Νότια από 9 έως 29 με 30 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη δε θα ξεπεράσει τους 22 με 24 και τοπικά τους 25 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη θα αγγίξει τους 28 με 30°C.

 Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Πέμπτη, το σκηνικό του καιρού στο νομό περιμένουμε να παραμένει βελτιωμένο με γενικά αίθριο καιρό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η θερμοκρασία σε παρόμοια επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές - βορειοδυτικές διευθύνσεις, παρουσιάζοντας τοπική ενίσχυση, καθώς η έντασή τους ενδεχομένως να φτάνει ακόμα και τα 5 με 7 Μποφόρ. 


Από την Παρασκευή, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός φαίνεται πως θα ακολουθήσει περίπου στο ίδιο μοτίβο με τα τοπικά φαινόμενα να μην λείπουν κατά τις θερμές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά και τους ανέμους να συνεχίζουν να πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί κρατώντας επίσης τη θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. 

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας, Μ. Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)