Η επόμενη ηλιακή έκλειψη θα φανεί από την Ευρώπη - Πότε την περιμένουμε και εδώ στην Ελλάδα

0

 

Στην Ευρώπη αναμένεται να γίνει η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου και συγκεκριμένα στις 12 Αυγούστου 2026, σύμφωνα με τον Αμίρ Κάσπι, επιστήμονα στο Νοτιοδυτικό Ερευνητικό Ινστιτούτο στο Μπόλντερ του Κολοράντο. 

Αυτή η έκλειψη θα περάσει κυρίως πάνω από τη Γροιλανδία, την Ισλανδία, την Ισπανία, τη Ρωσία και ένα μικρό τμήμα της Πορτογαλίας, ενώ μια μερική έκλειψη θα είναι ορατή σε τμήματα της Ευρώπης, της Αφρικής και της Βόρειας Αμερικής. Θα είναι αρκετά μακριά από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα μόνο οι κάτοικοι της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας να μπορούν να τη δουν, αλλά και πάλι όχι με όλο της το δραματικό αντίκτυπο.

Μια άλλη ολική έκλειψη ηλίου, όπως αναφέρει το CNNi που αναμένουν οι επιστήμονες θα περάσει πάνω από τις πυραμίδες της Αιγύπτου στις 2 Αυγούστου 2027, με την ολικότητα να αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από έξι λεπτά. Η πορεία της συγκεκριμένης θα είναι ακριβώς πάνω από τη Μεσόγειο, πράγμα που σημαίνει ότι οι κάτοικοι όλων των περιοχών της Ελλάδας θα μπορούν να την παρακολουθήσουν, βιώνοντας ένα σκηνικό παρόμοιο με αυτό που απεικονίζουν τα πλάνα που κάνουν τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου.


Τη 1η Ιουνίου 2030 πρόκειται να γίνει δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου στην Αφρική, στην Ευρώπη και στην Ασίαορατή και από την Ελλάδα
Η δακτυλιοειδής φάση(κάλυψη 88% του ηλιακού δίσκου) θα είναι ορατή από τους νομούς ΛευκάδαςΚεφαλληνίαςΖακύνθου, καθώς και σε όλη τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική, στην κεντρική και νότια Θεσσαλία, σε σχεδόν όλη την Πελοπόννησο, στις Σποράδες, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, στα 3 πόδια της Χαλκιδικής και στους νομούς ΚαβάλαςΡοδόπης και ΈβρουΘα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί δακτυλιοειδής έκλειψη στην Ελλάδα από το 1976. Η δακτυλιοειδής φάση θα διαρκέσει 3 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα στην Αθήνα, 4 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα στην Πάτρα, 4 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα στη Χαλκίδα καθώς και περίπου 4.5 λεπτά στα νησιά Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος. Στην υπόλοιπη χώρα η έκλειψη θα είναι ορατή ως μερική. Ενδεικτικά, αναμένεται κάλυψη του ηλιακού δίσκου κατά 87% στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα και κατά 83.5% στο Ηράκλειο. Έως την 1η Απριλίου 2136 δεν αναμένεται κάποια άλλη δακτυλιοειδής έκλειψη πάνω από την Ελλάδα.

Οι λάτρεις της δακτυλιοειδής έκλειψης ηλίου, κατά την οποία το φεγγάρι εμποδίζει μόνο ένα μέρος του φωτός του ήλιου και δημιουργεί ένα φανταστικό φαινόμενο «δακτυλίου φωτιάς», θα δουν την έκλειψη πάνω από τη Χιλή και την Αργεντινή στη Νότια Αμερική στις 2 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη NASA.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)