Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν: Βοήθειες από όλο το κόσμο συντελούν στη κατάσβεση πυρκαγιών στον Καναδά - Τραγική η κατάσταση στην Ισπανία

0

 

  Το καλοκαίρι πλησιάζει και όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι πρώτες μεγάλες δασικές πυρκαγιές στο κόσμο είναι πλέον σε εξέλιξη. Τις τελευταίες ημέρες, τα βλέμματα της ανθρωπότητας στρέφονται στις -γιγαντιαίων διαστάσεων- πυρκαγιές σε Καναδά και Ισπανία που έχουν καταστρέψει μέχρι στιγμής πολλά στρέμματα γης. 

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

  Αναμφισβήτητα, ο Καναδάς συγκαταλέγεται στις περιοχές με τις μεγαλύτερες πληγές από δασικές πυρκαγιές καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, κάτι που έρχεται να ενισχύσει και ο παρακάτω πίνακας με τα καμένα στρέμματα γης από το 2005 και μετά.

    Όπως μπορούμε να δούμε, το 2023, τα καμένα στρέμματα γης (μέχρι και τις 17 Μαΐου) είναι τα τρίτα περισσότερα της τελευταίας 15ετίας και τα δεύτερα περισσότερα σε βάθος 10ετίας. Σε δήλωση του ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Καναδά,  Μπιλ Μπλερ, ανέφερε πως: « Η κατάσταση στην Αλμπέρτα παραμένει πολύ επικίνδυνη και μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι ότι πλέον σημαντικός αριθμός πυρκαγιών έχουν ξεσπάσει σε Σασκάτσουαν, Βρετανική Κολομβία και σε Βορειοδυτικά Εδάφη.». Επιπλέον προσέθεσε πως, « Η Οτάβα στρέφεται σε άλλες χώρες για να βοηθήσουν.» (μεταξύ των οποίων είναι οι Η.Π.Α., το Μεξικό, η Αυστραλία).

   Τη μάχη με τις φλόγες δίνουν περισσότεροι από 2.500 Καναδοί Πυροσβέστες και 400 στρατιώτες ενώ μέχρι και την Τετάρτη καταγράφονταν συνολικά 60 ενεργές πυρκαγιές στη Βρετανική Κολομβία, με τις 15 από αυτές να βρίσκονται εκτός ελέγχου.

  Η εκπρόσωπος των υπηρεσιών διάσωσης της Αλμπέρτα, Ζόζε Σεντ Ονγκ, δήλωσε πως, « το καλοκαίρι αυτό θα είναι δύσκολο και θα χρειαστούμε βοήθεια.». Επιπλέον τόνισε πως η κατάσταση αυτή χρειάζεται μήνες για να αντιμετωπιστεί, εκτός και αν ο καιρός σταθεί σύμμαχος και βοηθήσει, φέρνοντας υγρασία και βροχές. Κάτι τέτοιο ωστόσο μοιάζει δύσκολο για την ώρα, αφού σύμφωνα με προβλέψεις, όχι μόνο δεν αναμένεται επιδείνωση του καιρού, αλλά αντιθέτως, όλα δείχνουν πως οι επόμενες ημέρες θα χαρακτηρίζονται από ξηρασία και άνοδο της θερμοκρασίας.


ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Εκτός ελέγχου φαίνεται πως βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η κατάσταση και στην Ισπανία, με περισσότερους από 500 πολίτες να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας μεγάλου πύρινου μετώπου στη περιοχή της Εστρεμαδούρα. Η συγκεκριμένη πυρκαγιά που πλήττει τη Δυτική Ισπανία, έχει προκαλέσει τη καταστροφή σε περισσότερα από 14.500 στρέμματα γης, με τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στη περιοχή να κάνουν τη κατάσταση ακόμα δυσκολότερη. Η περιοχή τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο Νταβίντ Μπαρόνα (διοικητής της μονάδας έκτακτης ανάγκης του στρατού) μεταξύ άλλων δήλωσε πως «Υπάρχουν πολύ ισχυροί άνεμοι, που κάνουν τη προσπάθεια της κατάσβεσης ακόμα πιο δύσκολη.».

Οι Ισπανικές αρχές θεωρούν πως η εκδήλωση της φωτιάς οφείλεται σε εμπρησμό, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και ο καιρός του φετινού χειμώνα, με λιγότερες βροχές και αρκετά υψηλές θερμοκρασίες.


Όλα τα καιρικά νέα βρίσκονται εδώ! Βρείτε μας και στα social για πλούσιο καιρικό περιεχόμενο.

Μείνετε συντονισμένοι!

Weather For Attica


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)